Miksi siitä rahasta pitää nyt niin paljon puhua?

Nov 12, 2021

"Tänään on taas vuoden kateuspäivä," sanoi ystäväni.

"Ai miten niin...? Mikä se on?" enhän mä mitään tajunnut.

Tällaista on paluumuuttajana, yhä tulee juttuja, joita suomalaisena minun oletetaan tietävän, mutta en vaan tiedä, tai muista. 20 vuotta ulkomailla on pitkä aika.

"No siis tänään tuli verottettavat tulotiedot ulos" hän jatkoi ja varmaan muisteli sitä kertaa kun en myöskään tiennyt ketä Antti Tuisku on. 

Skrollailin päivän aikana somepostauksia aiheesta, mutta en katsonut listaa vasta kun illalla kun yhä useampi nainen verkostossani oli huomannut saman asian: Suomen parhaiten tienaavien top 100 listalta puuttuu naiset.

Tai siis ovathan he siellä.

Top 50 joukossa kaksi kappaletta, ja Top 100 listalla yhteensä 9 kappaletta. 

 

91% Suomessa parhaiten tienaavista on miehiä.

 

Niin, tämän takia Big Rich Money ja Insider Society ovat suunnattu naisille (vaikka miehetkin kirjaa lukevat ja ottavat Big Rich Money verkkokurssia). 

Myönnän että jopa naisena on helppo olla näkemättä lasikattoja, ja ajatella että enhän tässä itsekään arvioi ihmisten osaamista sen perusteella minkä sukupuolinen hän on. 

Sain suorastaan vihaisia kommentteja kun kysyin mm. eri Facebookin naisyrittäjäryhmissä "oletko yrittäjä vai naisyrittäjä" ja tasa-arvon nimissä suurin osa naisista sanoi olevansa "ehdottomasti vain yrittäjä, sukupuolella ei ole mitään väliä".

Ymmärrän.

En minäkään mene esittelemään itseäni kenellekään "Hei, olen Katja Presnal, NAISYRITTÄJÄ".

Tai naisjohtaja tai naiskonsultti tai naiskirjailija.

Mutta käytän sanaa äiti, en vanhempi, tai kauheampi: huoltaja. 

Mutta ehkä pitäisi.

Ehkä pitäisi vaan kutsua itseään naisyrittäjäksi tai keksiä kokoaan uusi sana.

Yrittäjäkin on ihan kamala sana. 

Suomen rikkaimmat lista on vain yksi osoitus siitä miten paljon meillä on tasa-arvon kanssa vielä tekemistä. 

 

Raha on valtaa. 

 

Vaikka kuinka voimme hehkuttaa naisvaltaista poliittista johtoa Suomessa, niin naiset ovat liikemaailmassa, ja monessa muussa päätöksen teossa vielä todella epätasa-arvoisessa asemassa. 

Eikö ole epämielyttävää ihan vain lukeakin sana "valta"?  Koska maskuliinisessa maailmassa olemme oppineet mitä vallan käytöllä saa aikaan. Se ei ole aina hyvää.

Raha, valta, tuottavuus.

Yök. 

Mutta naiset eivät käytä valtaa samalla tavalla. 

Naiset perustavat enemmän arvomaailmaan perustuvia yrityksiä.

Naisten tapa johtaa on erilaista.

Naiset laittavat useammin ihmiset etualalle kuin rahan. 

Naiset pistävät hyvän - ja rahan - kiertämään.

Hyvänä esimerkkinä ovat maailman rikkain mies, Amazonin perustaja Jeff Bezos ja hänen ex-vaimonsa Mackenzie Scott.

Jeff pisti menemään $5.5 triljoonaa dollaria rakentaakseen avaruusraketin jotta hän ja muut rikkaat ihmiset pääsevät avaruuteen - ainakin neljäksi minuuteiksi, jotta voi sanoa käyneensä avaruudessa.

Hänen ex-vaimonsa Mackenzie Scott sen sijaan lahjoitti $4.6 triljoonaa eri hyväntekeväisyyksiin korona-vuoden aikana. Eli 4 600 000 000 dollaria.

Hän lahjoitti 286:een eri hyväntekeväisyysorganisaatioon, koska hän uskoo että on paljon parempi jakaa raha usealle sen sijaan että se on vain muutamien käsissä. 

Tässä nyt on kärjistetty esimerkki, mutta itseasiassa tilastot eivät valehtele.

Naiset käyttävät valtaa ja rahaa täysin eri tavalla kuin miehet. 

Mutta kun maskuliinisessa maailmassa niistä puhutaan, usein itsekin helposti ajattelemme mitä valtaosa ihmisistä jotka hallitsevat sitä keskustelua puhuvat. Ja usein emme pidä siitä mitä kuulemme. 

Kenties meidän ei pitäisikään ajatella rahaa tai valtaa niinä vihollisina, vaan maskuliinista systemaattista rakennetta joka niitä jyrää? 

Olisiko raha ystävämme jonka kutsuisimme iltapäiväkahville ja jolle kertoisimme kaikki unelmamme, jos rahan brändi olisi parempi? 

Haluaisimmeko rahaa lisää jos näkisimme enemmän miten ihan oman kaltaisemme naiset, eivätkä vain Mackenzie Scott, tekevät hienoja asioita rahan avulla? 

Toivottaisimmeko rahan elämäämme rakkaana luottohenkilönä, jos tietäisimme että saisimme kumppanin jonka kanssa tehdä unelmistamme totta?

Katsoisimmeko rahaa eri silmällä, jos todella syvällä sisimmässämme ajattelisimme että sen avulla muutamme tämän maailman paremmaksi? 

 

Puhutaanko rahasta? Ihan vain meidän tuhansien naisten kesken. 

 

Liity Insider Society Finland Facebook-ryhmään jossa käymme keskustelua. 

Tervetuloa ensin perjantaina järjestettävään Women’s Entrepreneurship Day – Puhutaan rahasta webinaariin, jonka järjestää Suomen WEDO-lähettiläs Riina Laaksonen.

Riina ja hänen yrityksensä Nordic Fit Mama ovat esillä myös Big Rich Money: Miten tehdä yrittäjän unelmista kannattavaa liiketoimintaa (Basam Books, 2021) kirjassani.  

Webinaarissa on mukana myös muita Big Rich Money kirjasta tuttuja vaikuttajia! Business coach Anna Kuusela, Female Founders Suomen perustaja Anna Pyykkö sekä Luonkosin perustaja Piritta Fors ovat tässä puhujakaartissa mukana. 

Lämpimästi tervetuloa mukaan pe 19.11. klo 9.00 järjestettävään Women’s Entrepreneurship Day – Puhutaan rahasta webinaariin. 

Tapahtuma tarjoaa iloa, inspiraatiota ja konkreettisia työkaluja omien rajojen rikkomiseen, bisneksen kehittämiseen ja ennen kaikkea, vaurastumiseen. 

Luvassa mahtava kattaus huippupuhujia:

  • Katja Presnal, joka juuri julkaisi kirjan Big Rich Money

  • Anna Kuusela, Business Coach

  • Krista Huhtala-Jenks, start up -yrittäjä yrityksessä MAJ

  • Anja Kadziolka, digimarkkinoinnin valmentaja ja shamaani

  • Piritta Fors, perustaja, Luonkos

  • Anne Karilahti, vuoden coach 2019, perustaja, Valmentamo

  • Oona Kankkunen, myynnin, tunnettuuden ja kasvun coach

  • Jaana Hirsikangas, UN Women Suomi

  • Pirjo Väänänen, vaurauscoach

  • Anna Pyykkö, Female Founders Suomi

Tapahtuman juontaa Maikki Media. 

Ilmoittaudu tästä

Big Rich Money - Miten tehdä yrittäjän unelmista totta on innostava ohjekirja yrittäjille, ja näyttää konkreettisesti miten kasvatat yrityksesi seuraavalle tasolle.

 
Osta kirja

Liity uutiskirjelistalle!

Tilaa Sisäpiirin Briiffi ja olet ensimmäisten joukossa kuulemassa kivoja uutisia ja vinkkejä.

Voit peruuttaa uutiskirjeen halutessasi.